Van 10 tot 25 november 2010 organiseert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de eerste keer een Veertiendaagse van de gelijke kansen en diversiteit. In samenwerking met de Brusselse verenigingen zal een uitgebreid programma van informatie, sensibilisering en debat worden georganiseerd. Dat maakte Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen!) vandaag bekend.

Gelijke kansen meer zichtbaar in Brussel

Bruno De Lille, Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, licht toe waarom er een dergelijke Veertiendaagse wordt ingericht: ‘Er gebeurt vandaag al heel wat op vlak van gelijke kansen: door het Gewest, maar ook door verenigingen en de gemeenten. Mijn ambitie is om de komende jaren de zichtbaarheid van het gelijke kansen- en diversiteitsbeleid in ons Gewest gevoelig te verhogen. Dat kan alleen maar als we ook het grote publiek informeren en hen dichter bij de activiteiten brengen van de organisaties die in dat domein actief zijn’.

Armoede centraal

Met de Veertiendaagse wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ook bijdragen aan de doelstellingen van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie. Tijdens de Veertiendaagse zal immers ook veel aandacht besteed worden aan het thema van het Europees jaar 2010 “Bestrijding van armoede en sociale uitsluiting”. “Het hardnekkige karakter van armoede in Brussel vraagt om een transversale benadering in alle domeinen, dus ook in het gelijke kansen- en diversiteitsbeleid. Dat we bij deze eerste editie uitgebreid willen stilstaan bij armoede, uitsluiting en discriminatie, is dus zeker niet toevallig”, aldus nog Bruno De Lille.

Met de sector

De aftrap van de Veertiendaagse vindt plaats op 10 november met een officieel openingsevenement. Afsluiten gebeurt op 25 november met een slotevenement voor een ruimer publiek. Tussendoor zullen tal van evenementen georganiseerd worden door verenigingen. Voor deze evenementen loopt er een projectoproep van 28 januari tot 1 maart. Staatssecretaris Bruno De Lille voorziet hiervoor een budget van 300 000 euro. De gesubsidieerde acties moeten betrekking hebben op minstens een van de specifieke doelgroepen: etnisch-culturele minderheden, personen met een handicap, holebi’s of vrouwen in een kwetsbare positie.