Op 8 maart 2017 viert ook Schaarbeek de Internationale Vrouwendag. Een groot banket op straat, waarbij alles gemaakt is door vrouwen, van de tafels en de stoelen tot de maaltijden; in Schaarbeek is de Internationale Vrouwendag ook Talentendag. “Vrouwen tonen hier hun brede waaier aan talenten. Met of zonder diploma, iedere persoon en iedere vrouw heeft vaardigheden die de moeite waard zijn voor onze samenleving. Nog al te vaak worden deze niet naar waarde geschat,” zegt schepen van Gelijke Kansen, Adelheid Byttebier.

“De strijd voor de rechten van de vrouw, met eender welk diploma, op micro- en macroniveau blijft nodig en actueel,” zegt schepen Byttebier. Het Huis van de Vrouw in Schaarbeek zet zich op lokaal vlak al 7 jaar in voor de emancipatie van vrouwen, met klassieke én met innoverende technieken[1].  Op enkele jaren tijd is het aantal deelneemsters per jaar quasi verdubbeld van 7.000 (2013) naar 13.000 (2016). “Ons geheime recept is een mix van activiteiten die vrouwen zelf in handen nemen,”zegt schepen Byttebier.

Tijdens de Krokusvakantie wordt 8 maart intens voorbereid met elke dag een zangatelier (let op uwademhaling…), een workshop mandala (maak uw tafelset), Bricoladies (maak uw eigen tafel) en een kookatelier (maak uw verse groenten in). Eerder werden in het keramiekatelier de serveerschotels al gemaakt. Via de link alvast enkele foto’s.

Volgende week woensdag bent u welkom op het open air (maar verwarmde) buffet (gedetailleerd programma in bijlage). Afspraak om 13u in de Josaphatstraat 253.


[1] Het Huis biedt alfabetiserings- en informaticacursussen aan, leert vrouwen hun mannetje staan met een workshop zelfverdediging of in de Bricoladieslessen en programmeert socio-culturele activiteiten. Via verschillende (Europese) samenwerkingen is Schaarbeek ook steeds meer een testlab om nieuwe technieken (kookkunsten inzetten bij het leren schrijven en lezen) en methodes te testen en good practices te delen (gender mainstreaming en tijdsbewust beleidvoeren).