Persbericht Groen – ECOLO

Vorige week maandag stelde Burgemeester Mayeur (PS) het nieuwe mobiliteitsplan van het College van de Stad Brussel voor. De reactie van bewoners en handelaars op de bouw van bijkomende parkings zijn hevig, en terecht. De inwoners van de Vijfhoek willen hun Vossenplein, hun Rouppeplein, hun Nieuwe Graanmarkt en hun Handelskaai (Ijzer) niet weggeven aan de privé en beseffen dat extra parkings voor meer verkeer zullen zorgen in hun wijk.

Het Vossenplein staat symbool voor de wereldvreemde aanpak van Yvan Mayeur (PS), Els Ampe (VLD) en Pascal Smet (SP.A): een historisch marktplein gedurende jaren opbreken om een ondergrondse parking toe te voegen, terwijl er op 5 minuten wandelen twee openbare parkings halfleeg staan (Poelaert en Hallepoort).

Het signaal dat de Brusselaars sturen is oorverdovend. Zo’n 10.000 man tekende de petitie, honderden buurtbewoners zijn de afgelopen 24u afgezakt naar het Vossenplein om hun steun te betuigen en 2.600 mensen geven aan naar de gemeenteraad te willen komen vanavond. Dit is nooit gezien. Als burgemeester Mayeur, Schepen Ampe en Minister Smet dit zomaar naast zich neerleggen en de PS-sp.a-MR-Open VLD meerderheid vanavond de plannen meerderheid tegen oppositie doordrukt, dan is dit een uitgestoken middenvinger naar de duizenden Brusselaars die het net opnemen voor hun stad. Komt daarbij dat het stadsbestuur doodleuk een informatievergadering organiseert op 8 december, eens alles beslist is. Dat is olie op het vuur gooien.

Groen en Ecolo roepen het stadsbestuur op om van het momentum gebruik te maken: het mobiliteitsplan aan te passen, een echt participatietraject op te starten en de concessies voor de bouw van de nieuwe parkings van de agenda van de gemeenteraad te halen. Voor Ecolo en Groen moeten die concessies nooit meer op de agenda terug komen, maar op zijn minst moet men een inspraakronde afwachten.

Omdat een alternatief wel degelijk mogelijk is. Een alternatief dat de bewoners opnieuw een plaats geeft in het mobiliteitsplan. Een alternatief dat vertrekt vanuit de vele studies die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd en rekening houdt met de behoeften van de Brusselaars. Daarom legt de Ecolo-Groen fractie vandaag een alternatief mobiliteitsplan op tafel.

Contact:
Bart Dhondt
Gemeenteraadslid ECOLO-Groen
Gemeenteraad Brussel-stad

Bekijk hier de reportage van TV Brussel: http://www.brusselnieuws.be/nl/video/tvbrussel/groen-radicaal-tegen-verkeersplan-verkeerslussen-plaats-van-miniring