Persbericht Groen

De maatregelen die de Brusselse regering neemt om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn onvoldoende. “De goedkeuring van de lage-emissiezone was een belangrijke eerste stap, maar er zijn veel meer bronnen van luchtvervuiling binnen Brussel dan enkel gemotoriseerd vervoer” zegt Annemie Maes, Brussels Parlementslid en Senator voor Groen. “We moeten van een LEZ naar een LEZ+ gaan.”  

Vandaag publiceerden een 96 artsen een open brief waarin zij de Brusselse regering oproepen om de slechte luchtkwaliteit in de hoofdstad aan te pakken. Volgens Groen is er zowel op Brussels als federaal niveau inderdaad een gebrek aan daadkracht. Maes: “De Brusselaars maken zich zorgen over de gezondheid van hun kinderen. Hoog tijd dat de regeringspartijen op alle niveaus hun verantwoordelijkheid nemen en sterke maatregelen nemen voor een betere luchtkwaliteit.”

Maes: “Wij pleiten voor het invoeren van een LEZ+ die naast maatregelen om dieselmotoren te ontmoedigen ook inzet op het beter isoleren van gebouwen en het promoten van schone verwarmingstechnologieën.” Bovendien stelt de partij samen met Ecolo een bomenplan voor, die dient om gericht bomen aan te planten tegen luchtvervuiling. Nog in het Brussels Parlement stelt Ecolo-Groen een desinvestering in fossiele brandstoffen tegen 2030 voor. Tenslotte vragen de twee partijen tegen 2025 een volledige dieselban.

Groen neemt ook initiatieven in de Senaat om de slechte luchtkwaliteit grensoverschrijdend aan te pakken. De federale meerderheidspartijen MR, Open VLD en CD&V dwarsbomen echter dit voorstel. “Onbegrijpelijk”, zegt Annemie Maes.

Meer info: http://weblex.irisnet.be/data/crb/doc/2016-17/133090/images.pdf

20 NOV 2017

Contact
Annemie Maes
Brussels Parlementslid en Deelstaatssenator Groen