Voor Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!) is het N-VA-voorstel voor tweetalige lijsten in de hoofdstad “helemaal geen goed voorstel” want het is niet echt tweetalig. “We willen een systeem waarbij alle Brusselaars voor alle Brusselaars kunnen stemmen”, reageert De Lille donderdag.

Kranten rapporteerden donderdag dat N-VA, in een reactie op de Franstalige vraag om tweetalige lijsten, een eigen voorstel op tafel legde. Volgens dat voorstel zouden de kiezers in de hoofdstad nog altijd eerst een keuze moeten maken of ze op Nederlands- of Franstaligen willen stemmen. Wie voor Nederlandstaligen kiest, zou dan naast de eentalige lijsten, ook alleen de Vlaamse kandidaten op de tweetalige lijsten te zien krijgen.

De Lille wijst erop dat zijn partij samen met Ecolo eind vorig jaar in een nota aan voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte het voorstel voor een volwaardige tweetalige kieslijst in de hoofdstad bepleitte. In dat voorstel werd niet geraakt aan de gegarandeerde vertegenwoordiging van de twee taalgroepen.

Als alle Brusselaars op alle Brusselaars kunnen stemmen, moeten de politici verantwoording afleggen aan heel de stadsbevolking, en niet enkel aan hun taalgroep, luidt de redenering.