De Groene pluim van Ecolo en Groen Jette gaat naar een persoon of organisatie die het afgelopen jaar veel betekend heeft voor de gemeente Jette op cultureel, sociaal en/of ecologisch vlak. Op zondag 13 maart tijdens een pannenkoekenfeest, georganiseerd door Groen en Ecolo Jette in GC Essegem wordt de laureaat bekend gemaakt.

Dit zijn de 3 genomineerden:

  • Rode Kruis, afdeling Jette // La section jettoise de la Croix-Rouge de Belgique
    De Jetse afdeling van het Belgische Rode Kruis vierde verleden jaar haar 100ste verjaardag. Op de jaarmarkt, de kermis, evenementen zoals Jam in Jette, telkens weer staan vrijwilligers van het Rode Kruis paraat. Maar je kan er ook terecht in hun lokalen L. Theodorstraat, 108, voor een cursus eerstehulpverlening, bloedinzameling of het uitlenen van medisch materiaal. In de Vorlralstraat beheert het nationale Belgische Rode Kruis ook een centrum waar personen die asiel aanvragen terecht kunnen. Het centrum telt 88 plaatsen. We kozen voor deze nominatie omwille van 100 jaar lokale inzet, gecombineerd met het actuele vluchtelingendebat.
  • Comite Dupré & Co, project Ecollecto
    Wijkcomité Dupré & Co is reeds jarenlang actief op het vlak van openbare ruimte en mobiliteit. Denk maar aan de actie Zone 30, enkele jaren geleden. Deze nominatie is specifiek voor het project Ecollecto, een project van collectieve compost en verschillende activiteiten op een braakliggend terrein van de NMBS. Met de link naar projecten in de straat, zoals klimplanten tegen de gevel of fruitbomen. Dupré is erkend als participatieve, duurzame wijk. Het Ecollecto-project neemt pas in 2016 concrete vormen aan. Toch nomineren we nu al. De voorbereiding in 2015, met oa onderhandelingen met de NBMS, valt immers niet te onderschatten.
  • PIQ Projet Interquartier
    PIQ is een bijna 25 jaar oud project met de jongeren uit het zuiden van gemeente Jette. Hun lokaal is gelegen in het Centre culturel Armillaire op de De Smet de Nayerlaan . De doelgroep zijn jongeren tussen 6 en 20 jaar, vaak uit kwetsbare gezinnen. Een ploeg animatoren, onder begeleiding van een gedegen coordinator, maakt werk van een divers aanbod aan activiteiten met sociale cohesie als rode draad. Concreet: uitstappen of ateliers voor jongeren, huiswerkbegeleiding, bemiddeling tussen jongeren, ouders, school en wijk. Deze nominatie is er één voor de jarenlange werking met kinderen en jongeren.

Stemmen doe je via deze link

pannekoekenfeest 2016