Op initiatief van Annalisa Gadaleta, Schepen van Nederlandstalige cultuur, nodigt Bibliotheek ‘de Boekenmolen’ op vrijdag 19 februari de Italiaanse schrijver Antonio Pennacchi uit om zijn boek ‘Het Mussolinikanaal’ voor te stellen. Deze activiteit vormt meteen de aftrap voor verschillende culturele evenementen in het kader van ’70 jaar Italiaanse migratie‘, die dit jaar zullen plaatsvinden in Molenbeek.

In 2016 viert Molenbeek 70 jaar Italiaanse migratie in België. Op 23 juni 1946 ondertekenden Italië en België immers een overeenkomst om Italiaanse mijnwerkers te sturen naar België in ruil voor kolen. Om deze gebeurtenis te herdenken zullen er het komende jaar onder meer films, gastronomische evenementen, concerten, lezingen en debatten plaatsvinden. De aftrap van deze reeks evenementen wordt gegeven door schrijver Antonio Pennacchi.

Antonio Pennacchi vertelt in zijn boek ‘Het Mussolinikanaal’, dat in 2010 verscheen onder de Italiaanse titel: Canale Mussolini, het meeslepend epos van de landloze boerenfamilie Peruzzi’s. Het verhaal van drie generaties dat de turbulente geschiedenis van Italië in de eerste helft van de twintigste eeuw tekent. Het boek verscheen in 2010 en was meteen goed voor la ‘Premio Strega’, een prestigieuze Italiaanse literatuurprijs die jaarlijks uitgereikt wordt het beste fictieboek van een Italiaanse auteur.

“Ik ben erg trots dat we een gelauwerd schrijver als Pettachi naar Molenbeek hebben kunnen halen,” aldus Schepen Annalisa Gadaleta (Groen). “Verder ben ik natuurlijk erg blij dat de Italiaanse cultuur gepromoot zal worden, maar een andere belangrijke doelstelling van dit initiatief is om ook de kansen van de migratie in de spotlights te zetten.”

Deze activiteit kan plaatsvinden dankzij een brede samenwerking tussen de gemeente Molenbeek, Piola Libri, La Vallée/SMART, en het ‘Istituto Italiano di Cultura’.

Wanneer: vrijdag 19 februari – 19u tot 20u30
Waar: LA VALLÉE, Adolphe Lavalléestraat 39, 1080 MOLENBEEK