Persbericht Groen

In het kader van ‘70 jaar Italiaanse migratie’ organiseert de Molenbeekse erfgoedvereniging ‘Molenbecca’ i.s.m. bibliotheek De Boekenmolen en de gemeente Sint-Jans-Molenbeek een foto-tentoonstelling over de eerste Italiaanse migranten in Molenbeek. De inhuldiging hiervan vindt plaats op woensdag 16 maart om 18u30.

“Met deze tentoonstelling willen we het verhaal in beeld brengen van de Italiaanse migratie in Molenbeek”, aldus schepen van Nederlandstalige cultuur en initiatiefneemster van dit herdenkingsjaar, Annalisa Gadaleta (Groen).  “Molenbeek staat bekend als gemeente waar veel nieuwkomers zich installeren om vaak na enkele jaren weer te vertrekken. Zo verliep het ook met Italianen. Één van de oudste Italiaanse families, de Geninazzi’s, waren reeds in het begin van de 19e eeuw aanwezig in Molenbeek. Zij waren afkomstig uit de omgeving van het Comomeer (Noord-Italië). Sommige afstammelingen wonen hier nog altijd.”

In 2016 viert Molenbeek 70 jaar Italiaanse immigratie in België. Op 23 juni 1946 ondertekenden Italië en België immers een overeenkomst om Italiaanse mijnwerkers naar België te sturen in ruil voor kolen. Molenbecca verzamelde de afgelopen maanden verschillende foto’s uit de tijd van de eerste Italiaanse migranten in Molenbeek, die ze van 16 maart tot en met 16 april tentoon stellen in de bibliotheek de Boekenmolen.

Wanneer:

Woensdag 16 maart om 18u30

Waar:

Nederlandstalige bibliotheek: De Boekenmolen, Hovenierstraat 47A, 1080 Molenbeek

Meer info:

Annalisa Gadaleta, schepen Nederlandstalige cultuur en initatiefnemer ’70 jaar Italiaanse migratie’.
Tel: 0484 15.90.42
Facebookpagina: ‘70 jaar Italiaanse Migratie/ 70 ans de l’immigration Italienne’