Persbericht Groen

Groen Brussels Gewest betreurt dat er nog steeds geen werk gemaakt wordt van het Gewestelijk Expressnet (GEN) door de NMBS. Donderdag 27 maart stelde de NMBS haar Brussels vervoersplan voor aan de plaatselijke bestuurders. Er zijn geen bijkomende GEN treinen voorzien in de komende 3 jaren. Het enige wat de NMBS doet, is de bestaande treinen een andere naam geven: een lokale trein heet voortaan GEN-trein, maar dit heeft niets meer met het GEN-netwerk te maken.

Nochtans is een deel van het GEN-netwerk helemaal gebruiksklaar. De lijnen 25, 36 en 96 naar Halle, Leuven en Mechelen beschikken vandaag al over vier sporen om een verhoogde frequentie te garanderen aan de reizigers. Dit is genoeg om elke 15 minuten een trein te laten rijden tijdens de spits. Bovendien zijn de GEN-treinen (Desiro) al lang geleverd.

Waarom wachten om verbindingen die nu al klaar zijn effectief te benutten? Waarom blijven de 31 Brusselse stations en haltes onderbenut? Sinds 2012 spoort de Brusselse regering, onder druk van de Groenen, de NMBS en de federale regering herhaaldelijk aan om zowel de treininfrastructuur als het aanbod binnen Brussel en omgeving uit te breiden. De wet voorzag een volledige operationalisering van het GEN tegen eind 2012.

Anno 2014 kondigt de NMBS aan dat er nog steeds niets zal veranderen tijdens de komende 3 jaren. Het Gewestelijk Expressnet is goed voor de pendelaars, maar ook voor de Brusselaars. Meer treinen die vaker rijden en stoppen binnen Brussel en de metropolitane zone: dat betekent een vlotter verkeer. De uitbouw van het GEN moet daarom hand in hand gaan met het Brussels Expressnet (BEN).

Annemie Maes: “De trein moet de ruggengraat van de Brusselse mobiliteit worden. Als de treinen binnen Brussel om de 15 minuten rijden, kan het GEN-netwerk als een soort tweede metro-netwerk werken. Zo hoeven we niet meer als sardientjes in een blik te reizen, maar geraken we op amper 9 minuten van Jette tot in Schuman met het openbaar vervoer”.

Contact:
Annemie Maes
Fractieleider Groen
Brussels Hoofdstedelijk Parlement