Er is nieuws vanuit de gemeentelijke Nederlandstalige scholen: er komt een nieuwe kleuterafdeling ‘De Boomhut’ in de Begijnenstraat, die zal zorgen voor de creatie van 16 extra plaatsen. En Windekind krijgt een tijdelijke nieuwe locatie die de versleten containers moeten vervangen in afwachting van een definitief nieuw schoolgebouw.

‘De Boomhut’ is de naam van de nieuwe kleuterafdeling van de school Paloke; vanaf september zullen de kinderen van het schooltje in het Marie-José park naar de Begijnenstraat verhuizen, wat zal leiden tot 16 extra plaatsen in de kleuterschool. Vanaf het schooljaar 2017-2018 wordt de school Paloke aan Ninoonfsesteenweg opgesplitst in een lagere school en een kleuterschool: de lagere school blijft op de huidige vestiging van Paloke op de Ninoofsesteenweg en de kleuterafdeling verhuist naar ‘De Boomhut’ in de Begijnenstraat.

De hele operatie zorgt voor 16 extra plaatsen in de kleuterschool en 78 extra plaatsen in de lagere school . “Deze extra plaatsen zijn broodnodig in Molenbeek”, legt schepen van Nederlandstalige onderwijs Annalisa Gadaleta uit, “omdat in de inschrijvingsronde voor het nieuwe schooljaar maar liefst 420 kinderen uit Molenbeek geen plaats gevonden hadden”. De opsplitsing heeft als bijkomend voordeel dat er op beide vestigingen ruimte zal zijn voor een refter, een turnzaal en meer plaats op de speelplaats om activiteiten te organiseren zoals bvb. middagateliers in samenwerking met BRoM (Brede school Molenbeek) zodat er beter gewerkt kan worden aan de algemene ontwikkeling van de kinderen. “Ik denk dat de grootste troef van ‘De Boomhut’ de gezelligheid is van een kleine rustige school in het groen op maat van kleuters. Verder ligt de kleuterschool vlak naast een Nederlandstalige kribbe wat de doorstroming tussen kribbe en kleuterschool zal faciliteren”, vertelt Directeur Martine Van Lier. “Daarenboven zullen we in september 2017 starten met klassen van 17 kleuters. Dat geeft de leerkrachten de kans om de leerlingen die vaak anderstalig zijn en met leerproblemen kampen nog beter op te volgen”.

Windekind krijgt tijdelijke containerklassen Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie krijgen de 200 leerlingen van Windekind vanaf september 2016 nieuwe tijdelijke containerklassen. De nieuwe containers werden geïnstalleerd door een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in containerklassen op een terrein van de gemeente vlakbij de bestaande school Windekind.

De oude containerklassen waren niet meer in goede staat, de school had nood aan nieuwe infrastructuur. De nieuwe containers zijn goed geïsoleerd, hebben dubbel glas en voldoen aan alle technische- en veiligheidsnormen. Op termijn komt wel een nieuwe school op beide terreinen waarop we de capaciteit kunnen uitbreiden van 200 naar 400 leerlingen”, aldus schepen Annalisa Gadaleta.