Nadine Christiaens, Adelheid Byttebier, Ingrid Lemaire

De tweede grootste Nederlandstalige bibliotheek in Brussel krijgt na 16 jaar een nieuwe bibliothecaris.Op 13 maart neemt Ingrid Lemaire de fakkel over van Nadine Christiaens. Ingrid start middenin de drukke Jeugdboekenmaand met thema m/v/x. De Schaarbeekse bibliotheek lanceerde eerder de bladwijzer ‘Met roze of blauwe bril.Ik lees hoe ik wil!’ (zie bijlage). Nu plakt ze een nieuwe sticker op gendergerelateerde literatuur en krijgt 10 klassen over de vloer voor een workshop rond stereotypes.

55.000 bezoekers vinden jaarlijks hun weg naar de bibliotheek op de Lambermontlaan, voor haar uitstekende collectie literatuur en audiovisuele materialen en voor de voorleesuurtjes, boekenclub, lezingen, … Het personeel van de bib staat sinds de installatie van de zelfuitleenbalie in 2014 klaar met raad en daad voor iedere bezoeker.

Ingrid Lemaire versterkt vanaf 13 maart dit team en coördineerde eerder al de verhuizing van Muntpunt en was centrumverantwoordelijke bij Aximax. “In mijn jonge jaren was ik kind aan huis in niet één maar twee bibliotheken. Mijn klasgenoten wisten me te vinden om hun boekverslagen te maken, maar nu kijk ik er toch vooral naar uit om zoveel mogelijk jongeren, in al hun diversiteit, de kans te geven zelf hun verhaal te schrijven.”
Nadine Christiaens die als bibliothecaris al 16 jaar lang de kwaliteit bewaakt en zo zorgde voor de nominatie als één van de 10 beste bibliotheken in Vlaanderen en Brussel in 2012, blijft de bib van nabij opvolgen. Dit doet ze in de toekomst als adjunct-directeur van het gemeentelijk departement Specifieke Diensten.

“In onze bibliotheek voelen we al de lentekriebels,” zegt schepen van Nederlandse Cultuur, Adelheid Byttebier. Er is niet alleen de campagne tegen genderstereotypes in de jeugdliteratuur. De bibliotheek stapt ook enthousiast mee in het thema van de Jeugdboekenmaand 2017: Ik ben wie ik ben. Alle gendergerelateerde boeken krijgen een speciale sticker (zie bijlage) en alle 5e leerjaren van de Schaarbeekse basissscholen volgen een workshop rond stereotypes. “We weten dat genderstereotypes al aanwezig zijn op zeer jonge leeftijd en geloven dat we via de bibliotheek en via literatuur een belangrijke rol te spelen hebben,” besluit schepen Byttebier.