Op initiatief van schepen van Dierenwelzijn Annalisa Gadaleta organiseerde de gemeente Sint-Jans-Molenbeek de afgelopen maanden meerdere projecten voor en met honden. Er werden honden ingezet als gezelschapsdier in rusthuizen om bij te dragen aan het welzijn van de ouderlingen. Er werden ook diverse workshops georganiseerd om jonge kinderen beter kennis te laten maken met de honden. Honden in rusthuizen Het rusthuis Scheutbos kreeg gedurende tien weken, wekelijks het bezoek van 2 gezelschapshonden waarmee de rusthuisbewoners een hele voormiddag konden spelen en knuffelen. In totaal namen zo’n 45 tal rusthuisbewoners deel aan deze wekelijkse activiteiten die zowel het Nederlands als in het Frans plaatsvonden.

“Het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat dieren zoals honden een positieve invloed hebben op de levenskwaliteit van ouderen in rusthuizen. De aanwezigheid van een dier zorgt ervoor dat ouderen langer actief zijn en zich gelukkiger voelen. De zorg van een hond dwingt ouderen om te bewegen en alert te blijven. En tegelijkertijd geven honden veel liefde en vriendschap terug aan de ouderen”, aldus Annalisa Gadaleta.

Workshops omgang met honden

Tijdens de schoolvakanties kregen 180 kinderen, van 3 tot en met 12 jaar, verspreid over 12 workshops de mogelijkheid om te wennen aan de aanwezigheid van honden en over hun gedrag te leren. “Deze workshops waren zinvol omdat veel mensen bang zijn voor honden. Vaak weten ze niet hoe ze met deze dieren moeten omgaan of hoe ze hun gedrag moeten interpreteren”, aldus Annalisa Gadaleta. Daarom werden er tijdens de Paasvakantie verschillende workshops gehouden met professionele begeleiders die de kinderen uitleg kwamen geven over het gedrag van honden en hoe hen te benaderen of indien nodig te ontwijken. Kinderen kregen ook de kans om de honden te aaien.

Daarenboven kregen afgelopen zomer 300 kinderen van de speelplein De Molenketjes in de Windroos het bezoek van de hondenbrigade van de politiezone Brussel-West.

Aanleg hondenspeelzones

Tenslotte heeft de gemeente de vrijloop hondenzones in het Marie-Josépark en in het park Hauwaert heraangelegd en er verschillende speeltuigen voor honden geïnstalleerd. “We hadden al hondenweiden, maar voortaan kunnen de honden zich ook uitleven op speeltuigen die speciaal voor hen zijn ontworpen. Een primeur voor ons Gewest”, aldus Gadaleta.