Naar aanleiding van de aardbevingen in Italië afgelopen zomer wil de gemeente Molenbeek, die dit jaar verschillende activiteiten organiseert in het kader van ‘70 jaar Italiaanse migratie’, de slachtoffers steunen door samen met andere organisaties benefietacties op poot te zetten. Een deel van de inkomsten van verschillende activiteiten in het kader van de 70 jaar worden ook geschonken aan hulpverlening in Italië. 

Op 24 augustus werd Italië getroffen door een aardbeving. Het epicentrum lag in Midden-Italië. De beving werd gevoeld van Bologna in het noorden tot Napels in het zuiden. Het was de zwaarste aardbeving in Italië sinds de aardbeving van 2009 in L’Aquila die 295 levens kostte.

“Na de aardbeving kreeg ik van verschillende mensen de vraag hoe we de slachtoffers konden helpen vanuit Molenbeek. Iedereen had het gevoel dat we wel iets moesten doen, vooral dan omdat dit culturele jaar in het teken staat van ‘70 jaar Italiaanse migratie’. Het is dan ook hartverwarmend om te zien hoe verschillende acties spontaan op het getouw werden gezet”, aldus een geëmotioneerde schepen van Nederlandstalige Cultuur Annalisa Gadaleta

Op vrijdag 23 september organiseert de vzw Foyer in samenwerking met de gemeente een benefietactie waarop  pasta’s, pizza’s en pannenkoeken zullen verkocht worden ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving. Verder zal een deel van de inkomsten voor de avond over vrouwen en migratie op 19 oktober door de Italiaanse vereniging Casi-UO geschonken worden aan de slachtoffers van de aardbevingen. Ook kunstenaars José Mangano en Norbert Consalvo doen mee! Ze organiseren een tentoonstelling van 14 tot 23 oktober in het Karreveldkasteel. Een deel van de verkoop van de kunstwerken alsook  de opbrengsten  van de muzikale avond op 3 december in het Gemeenschapscentrum Maritiem vzw worden geschonken aan urgentiefonds van Save the Children Italy.

Praktische info:

Benefietactie Vzw Foyer op vrijdag 23 september

  • Pastadegustatie aan 5 euro van 12u30 tot 15u00 – Werkhuizenstraat 25, 1080 Molenbeek.
  • Verkoop pizza’s en pannenkoeken aan 1 euro per stuk van 14u45 tot 16u – basisschool Vierwinden, Merchtemsesteenweg 9.

14 oktober: vernissage expo Mangano en Consalvo – Karreveld Kasteel (Jean de la Hoeselaan 32, 1080 Sint-Jans-Molenbeek) – Koningin Elisabeth Zaal.

19 oktober: Vrouwen, een migratieverhaal door vzw Casi UO – Karreveld Kasteel (Jean de la Hoeselaan 32, 1080 Sint-Jans-Molenbeek).

3 december: muzikale avond met José Mangano – Gemeenschapscentrum Maritiem vzw: Vandenboogaerdestraat, 93 – 1080 Molenbeek

Meer info:

Annalisa Gadaleta – schepen van Nederlandstalige cultuur en initiatiefneemster van ’70 jaar Italiaanse migratie’