Op donderdag 28 september ontving de gemeente Sint-Jans-Molenbeek het label ‘diervriendelijke gemeente’. Dit label werd ontwikkeld op initiatief van Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets om de gemeenten die een goed doordacht beleid rond dierenwelzijn voeren te belonen. Behalve de gemeente Molenbeek kregen ook de gemeenten Anderlecht, Elsene, Schaarbeek en Watermaal-Bosvoorde het label overhandigd. Bij de uitreiking hebben burgemeesters en schepenen van de betrokken gemeenten het label uit hand en van Staatssecretaris Debaets ontvangen.
Afgelopen jaar werd beslist om gewestelijke middelen te voorzien voor gemeenten die inspanningen doen om hun beleid rond dierenwelzijn te versterken. De concrete initiatieven die de gemeenten namen gaan van een premie voor de sterilisatie van katten tot het creëren van een hondenuitloopweide of het verspreiden bij de inwoners van nuttige informatie rond dierenwelzijn. «Gemeenten staan het dichtst bij de burgers. Daarom is het belangrijk om goed samen te werken met de gemeente besturen op het vlak van dierenwelzijn. Met dit label moedigen we de gemeenten aan om verder te gaan op de ingeslagen weg en het dierenwelzijn op hun grondgebied hoog in het vaandel te voeren», vertelt Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets. Op basis van objectieve criteria kwamen vijf gemeenten in aanmerking voor het label. De criteria zijn uitgewerkt door de gewestelijke administratie bevoegd voor Dierenwelzijn Leefmilieu Brussel.
«Dit label is een erkenning voor alle onze projecten rond dierenwelzijn zoals de premie voor de sterilisatie van huiskatten, het aanleggen van hondenspeelzones in enkele parken, en het project met honden in rusthuizen. Het is belangrijk om campagnes en acties op het gebied van dierenwelzijn op poten te zetten. Het lijkt misschien een kleine bevoegdheid, maar dierenwelzijn beïnvloedt en raakt wel veel mensen», vertelt schepen van dierenwelzijn Annalisa Gadaleta.