Op dinsdag 10 november ontvangt Sint-Jans-Molenbeek een delegatie van de Nederlandse organisatie Urgenda om een toelichting te geven over het duurzaam beleid dat de gemeente voert. Urgenda is een organisatie uit Nederland die ijvert voor een duurzamer beleid. Het bezoek van Urgenda kadert in een reeks uitwisselingen die de organisatie onderneemt in de aanloop van de klimaattop in Parijs. Schepen van Energie en Duurzame Ontwikkeling Annalisa Gadaleta (Groen) zal een toelichting geven over het duurzaam beleid dat in Molenbeek gevoerd wordt.

Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn; wat kan een gemeente kan doen voor het klimaat, en welke initiatieven een gemeente kan nemen in een grootstedelijke omgeving met een zwak sociaal-economisch profiel, waarvoor duurzaamheid voor de meesten vaak minder prioritair is.

“De Nederlandse delegatie is voornamelijk geïnteresseerd in de manier waarop we een duurzaam beleid voeren binnen een grootstedelijke context met een populatie die het socio-economisch minder breed heeft. Het is vooral dankzij concrete projecten zoals het stimuleren van isolatie en samenaankopen voor energie dat we erin slagen om onze bevolking te sensibiliseren rond energie en duurzaamheid”, aldus Schepen van Duurzaamheid Annalisa Gadaleta, die zeer opgetogen is te merken dat positieve initiatieven uit Molenbeek bekend zijn tot in Nederland.

De delegatie zal verder ook een bezoek brengen aan L’Espoir, een samenwoonproject met passiefwoningen en collectieve moestuin en het recyclageproject Boomerang van de vzw Atelier Groot Eiland i.s.m. de gemeente, aan het kanaal. Tenslotte brengen ze ook een bezoek aan de moestuin Bellevue, een stadsmoestuin die wekelijks 80 kg groenten opbrengt.