Persbericht Groen

De gemeente Molenbeek deelt sterilisatie-cheques uit voor inwoners met huiskatten. Sterilisatie van katten wordt vanaf 2018 verplicht in het Brussels Gewest. Het steriliseren van katten is vooral belangrijk om de overbevolking en de overlast (nachtlawaai en kattengevechten) te bestrijden. Om de naleving van deze wet te bevorderen en bij te dragen aan het welzijn van dieren, zal de gemeente op basis van sterilisatiecheques voor de helft tussenkomen in de onkosten van de sterilisatie. Het betreft een forfaitaire tussenkomst van  60 € voor de sterilisatie van een vrouwelijke poes en 30 € voor de castratie van een mannelijke kat.

Het steriliseren van poezen is heel duur en als gemeente willen we de drempel verlagen door tussen te komen in de onkosten. Met de sterilisatie willen we op de eerste plaats de overbevolking tegen gaan. Jaarlijks komen er veel poezen terecht in asielen. Omwille van plaatsgebrek en omdat niet alle dieren een nieuwe bestemming krijgen, gaan men bij sommige dieren over tot euthanasie. In 2015 onderging 37% van de opgevangen katten dit trieste lot. Bovendien leeft een gesteriliseerde kat langer en gezonder. Gesteriliseerde kattinnen hebben bovendien veel minder kans op melkkliertumoren en baarmoederontstekingen”. Aldus schepen van dierenwelzijn Annalisa Gadaleta.

Voor de uitvoering van de sterilisaties werkt de gemeente samen met CatRescue , die de aanvragers een dierenarts zal toewijzen op basis van de beschikbaarheid en de woonst van de aanvrager. Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Gewest.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een sterilisatiecheque zijn:

– De poes waarvoor de aanvraag betrekking heeft is een poes die regelmatig buiten komt. Voor poezen die permanent in de woning blijven, is de uitvoering van een sterilisatie minder prioritair.

– De forfaitaire tussenkomst bedraagt ongeveer de helft van de onkosten, de andere helft van de kosten wordt gedragen door de aanvrager. – Er kan slechts één aanvraag ingediend worden voor een sterilisatie per gezin, per jaar – De kat moet een identificatie-chip dragen. Als de kat geen identificatie-chip heeft, zal de eigenaar het nodige moeten doen alvorens de sterilisatie kan uitgevoerd worden.

Deze identificatie en registratie is sinds kort verplicht. Inderdaad, dankzij een elektronische chip (microchip), ter grootte van een rijstkorrel dat onder de huid geplaatst wordt, kunnen huisdieren gemakkelijk worden geïdentificeerd en kunnen hun gegevens opgeslagen worden in een bestand met daarin de details van hun eigenaren en de vermelding van hun mogelijke sterilisatie. Als uw kat verloren is, zal u het gemakkelijker kunnen terugvinden.

Meer info over sterilisatiecheques:

Tel.: 02 / 412 36 86

milieuraadgeving.1080@molenbeek.irisnet.be

https://molenbeekadm.irisnet.be/nl/ik-leef/leefmilieu-netheid-energie/leefmilieu-energie-1/sterilisatie-van-huiskatten

1 JUNI 2017

Meer info:

Annalisa Gadaleta
Schepen van dierenwelzijn
Gemeente Molenbeek