Persbericht Groen

De gemeente Molenbeek deelt 10.000 herbruikbare zakken om de marktkramers te sensibiliseren voor het gebruik van herbruikbare zakken, en om hen te informeren over de schadelijke gevolgen van plastic zakken voor ons milieu. De zakken zullen telkens uitgedeeld worden tijdens de dinsdag- en donderdagmarkt in Sint-Jans-Molenbeek.

Sinds 1 september 2017 mogen winkeliers en marktkramers in Brussel hun klanten niet langer gratis plastic zakjes aan de kassa aanbieden. Vanaf 1 september 2018 worden alle plastic zakken verboden, ook de zogenaamde flodderzakjes. Dat zijn de transparante zakjes die supermarkten in de winkel zelf aanbieden om groenten en fruit in te pakken.
“De handelaars ontvingen de voorbije zomer al schriftelijke informatie over het reglement. En er werden infoacties op de markten georganiseerd. We willen met deze actie duidelijk maken dat er alternatieven zijn die ecologisch verantwoord zijn” aldus Ahmed El Khannouss, schepen van Economie.

“Het is belangrijk dat we als lokaal bestuur ons steentje bijdragen aan het verminderen van de plastic afvalberg in onze straten en op onze planeet”, stelt Annalisa Gadaleta, schepen van Leefmilieu en Duurzame ontwikkeling.
De gemeente bestelde herbruikbare zakken bij het Belgisch bedrijf ‘Pelgrims Verpakkingen NV’ in Onze Lieve-Vrouw-Waver. “We kozen er zeer bewust voor om samen te werken met een Belgisch bedrijf die ecologisch verantwoorde zakken produceert. De zakken bestaan uit recycleerbaar materiaal in polypropyleen non-woven, en werden in Europa vervaardigd”, aldus Annalisa Gadaleta.
“De zakken zijn zeer sterk, voedselgeschikt volgens de Europese normen, wasbaar en zijn bovendien ook ademend en waterafstotend. Naast zeer licht en makkelijk opvouwbaar, zijn ze ook herbruikbaar”, vervolgt Annalisa Gadaleta.

Praktisch:
De eerste herbruikbare zakken worden op donderdag 11 januari om 10.00 uur
op de markt uitgedeeld aan handelaren en marktkramers.
Ter hoogte van de ingang van het gemeentehuis zal er koffie en soep uitgedeeld worden.
Graaf van Vlaanderenstraat – 1080 Brussel

10 JAN 2018

Contact:
Annalisa Gadalete
Schepen Groen
Molenbeek