In maart van dit jaar lanceerde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de projectoproep ‘Living Brussels’ om gemeenten aan te moedigen om na te denken over de openbare ruimte en mobiliteit. Met de steun van de gemeente krijgen twee wijkcomités de kans om hun project van herinrichting uit te testen tijdens de Week van de Mobiliteit.

 Van de vier projecten die Jetse wijkcomités voorstelden, werden er twee weerhouden die gefinancierd zullen worden door het Gewest: Living Ô-DON en Living iT. Ze zullen een week lang getest worden, met het oog op een eventuele definitieve realisatie.

Living Ô-DON

Het project Living Ô-DON betreft het kruispunt van de J. Vandervleetstraat, de Berréstraat en de Spruytstraat met de O. Warlandlaan. De bedoeling is de plaats aangenamer te maken door een pleintje aan te leggen in het verlengde van het Huybrechtspark en de snelheid in de O. Warlandlaan te verlagen door het plaatsen van verkeerseilanden tussen de J. Vandervleetstraat en de Berréstraat.

 

Het project voorziet ook de afsluiting van de Spruytstraat voor het verkeer. Tijdens de testfase, van 11 tot 17 september, vormen een grasperk, rotspartijen, planten, plantbakken, tafels en stoelen de plek om tot een aangenaam plein. Er komt ook een podium en een tent waar voorstellingen zullen te zien zijn.

Living iT

In het noorden van Jette, vlakbij bij het Tuinwijkplein en ter hoogte van de school Aurore, vormen de Baudouxstraat en de E. De Grijsestraat een T. En precies die vorm inspireerde de bewoners om hun project Living iT te noemen. De herinrichting die ze voor ogen hebben omvat de installatie van hindernissen in de vorm van bloembakken in de Baudouxstraat, een pleintje in de E. De Grijsestraat, met een grasperk, een verticale tuin en tafels en stoelen op de 8 parkeerplaatsen en de verloren ruimte voor de school Aurore. Het project zal getest worden van 12 tot 17 september. Er staan tal van activiteiten op het programma: stadstuin, vieruurtje of aperitiefmoment met gezelschapsspelen, picknick, barbecue, wellnessmoment.

Bernard Van Nuffel, schepen van Openbare Ruimte en Nathalie De Swaef, schepen van Mobiliteit (ECOLO-GROEN) : « Living iT en Living Ôdon tonen de goesting van buurtbewoners om mee te bouwen een aangenamere omgeving met meer ruimte voor zachte mobiliteit. De testfase zorgt er niet alleen voor dat de buurt zich het project kan toeëigenen, maar ook dat we de mening horen van personen die zelden of niet van zich laten horen  : kinderen, bejaarden of personen die niet naar een informatie- of overlegvergadering komen.».