Persbericht

Op donderdag 28 januari gaan 175 leerlingen, uit de derde graad van de vijf Nederlandstalige gemeentelijke basisscholen, naar de film ‘Les hommes d’argile’ van de cineast Mourad Boucif in Cinéma Vendôme. ‘Les hommes d’argile’, kwam vorig jaar uit en gaat over de deelname van de Marokkaanse soldaten aan de Tweede Wereldoorlog. Na de film gaan de leerlingen in gesprek met cineast en acteurs.

argilejpgHet bezoek van deze film kadert binnen het leerplan voor vredeseducatie. Doorgaans bezoeken de verschillende gemeentelijke Nederlandstalige basisscholen in Molenbeek scholen Breendonk of Ieper om de leerlingen iets bij te brengen over de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar hebben we ervoor gekozen om naar deze film te gaan omdat het de deelname van Marokkaanse soldaten gedurende de tweede wereldoorlog in beeld brengt. Daarenboven is het gegeven dat de film gemaakt is door iemand die zelf in Molenbeek is opgegroeid is een belangrijke meerwaarde voor onze leerlingen, die niet vaak in contact komen met succesvolle rolmodellen”, aldus Martine van Lier, directie van de gemeentelijke basisschool ‘Paloke’.

Annalisa Gadaleta (Groen), schepen van Nederlandstalig onderwijs in Molenbeek is verheugd over de keuze van de school “Je mag het belang van deze film voor leerlingen die opgroeien in een diverse omgeving niet onderschatten. Deze film maakt duidelijk dat diversiteit al van langer dateert dan vandaag. Bovendien worden de leerlingen zich beter bewust over de historische banden tussen – in dit geval – Europeanen en Maghrebijnen”, onderstreept de schepen nog.

Waar en wanneer:

Adres: Cinéma Vendôme Waversesteenweg 18, 1050 Elsene
Start film 9u30 tot 11u15
Nabespreking met cineast en acteurs: 11u30 tot 12u

Meer info:

Annalisa Gadaleta
Schepen Nederlandstalig onderwijs
Molenbeek
Tel : 0484/15 90 42