SINT-JANS-MOLENBEEK – Zowat 175 leerlingen uit de Nederlandstalige basisscholen in Molenbeek zijn donderdag naar de film Les Hommes d’Argiles gaan kijken. De film, van cineast Mourad Boucif, gaat over de deelname van Marokkaanse soldaten aan WO II. Nadien gingen de leerlingen nog in gesprek met zowel de cineast als de acteurs.

20160128_114309De derde graad van de vijf Nederlandstalige gemeentelijke basisscholen werden op 28 januari getrakteerd op een ochtendje film. Het bezoek aan cinéma Vendôme kaderde binnen het leerplan voor vredeseducatie. Maar in plaats van een traditioneel bezoek aan Breendonk of Ieper, werd er dit jaar voor een andere invalshoek gekozen.

“Dit jaar kozen we ervoor om naar deze film te gaan omdat het de deelname van Marokkaanse soldaten gedurende WO II in beeld brengt”, vertelt Martine Van Lier, directeur van de gemeentelijke basisschool Paloke. “Daarenboven is het gegeven dat de film gemaakt is door iemand die zelf in Molenbeek is opgegroeid een belangrijke meerwaarde voor onze leerlingen. Zij komen immers niet vaak in contact met succesvolle rolmodellen.”

Annalisa Gadaleta (Groen), schepen van Nederlandstalig onderwijs in Molenbeek, is verheugd over de keuze van de school om naar de film te gaan. “Je mag het belang van deze film voor leerlingen die opgroeien in een diverse omgeving niet onderschatten. Deze film maakt duidelijk dat diversiteit al van langer dateert dan vandaag. Bovendien worden de leerlingen zich beter bewust over de historische banden tussen – in dit geval – Europeanen en Maghrebijnen.”

Na de film konden de leerlingen nog al hun vragen kwijt aan de acteurs en de cineast van de film.

© Het Nieuwsblad