Volgens Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) hebben de burgers van dit land alle redenen om naar de hoofdstad te blijven komen en slaat Touring de bal volledig mis. “Het mobiliteitsplan van de Stad Brussel, dat kadert in het gewestelijke mobiliteitsplan Iris 2, zal de stad net een pak aangenamer maken voor de bewoners, de bezoekers én de handelaars”, zo verklaart De Lille in een reactie op de uitlatingen van Touring woensdag.

De staatssecretaris is verheugd met de richting die de Stad Brussel met haar mobiliteitsplan heeft ingeslagen. “Ik heb er steeds over gewaakt dat dit mobiliteitsplan in de lijn ligt van het Iris 2-plan. Hiermee kiezen we resoluut voor meer duurzame, een meer leefbare en economische aantrekkelijke hoofdstad”, aldus Bruno de Lille.

Bruno De Lille wil eraan herinneren dat alle internationale studies aantonen dat een vermindering van het autogebruik in de stad een gunstige invloed heeft op het omzetcijfer van de handelaars. Een recente studie van het Brussels Gewest over de bereikbaarheid van de handelscentra (2011) toont bovendien aan dat de auto niet de favoriete verplaatsingswijze van de klanten is. Zo bedraagt het aandeel van de klanten die niet met de auto komen voor de Kleerkoperstraat (1000 Brussel) meer dan 85% tijdens de weekdagen.

Het mobiliteitsplan van de Stad Brussel bevat ook maatregelen om het transitverkeer te ontraden. Mobiel Brussel heeft hieromtrent studies uitgevoerd die aangetoond hebben dat de Kleine Ring in staat is om dit transitverkeer op te nemen, waardoor bijvoorbeeld verkeersopstopping op de heraangelegde centrale lanen vermeden kan worden.

Wat de parkings betreft merkt de staatssecretaris op dat de openbare parkings in de vijfhoek ver van verzadigd zijn.

“Ook initiatieven zoals Bike Experience tonen aan dat Touring het bij het foute eind heeft. Volgens het Fietsobservatorium is het aantal fietsers in 2011 met 24% gestegen tegenover 2010. Met de start van Bike Experience zijn er vandaag nog eens 400 automobilisten die fietsers zijn geworden”, besluit Bruno De Lille.