Eén jaar geleden ging de duurzame markt Jette Met van start op het Kardinaal Mercierplein. Marktkramers en gemeente vieren deze verjaardag samen met allerlei activiteiten, op woensdag 11 mei van 15u30 tot 19u.

Alle activiteiten sluiten aan bij de filosofie van de markt. Zo geeft VELT Brussel een cursus over het fermenteren van groenten en fruit, Rouf maakt stoffen boodschappentassen uit afgedankte kleren en Srabe zorgt voor een demonstratie bijenteelt. Kinderen kunnen tekenen onder begeleiding van het Centre d’Entraide, er is een degustatie van allerlei biodranken (O-Life, Bonthé des plantes en Ons Julienne) en tot slot zorgen we ook voor een vleugje muziek. Het officiële moment, met de speeches, is voorzien rond 17u.

Maar we feesten die dag niet alleen, handelaars en gemeente gaan ook een nieuw engagement aan: vanaf 11 mei worden geen plastiek zakken meer uitgedeeld. Als je weet dat een plastiek zak er 450 jaar over doet om afgebroken te worden en dat we gemiddeld 500 zakken per jaar gebruiken, dan weet je ook welke milieuwinst het gebruik van herbruikbare zakken of manden oplevert.

Schepen van Duurzame Ontwikkeling, Nathalie De Swaef (Ecolo-Groen): “ De keuze voor herbruikbare zakken past perfect binnen de filosofie van deze producentenmarkt. Jette Met staat voor duurzaam en ecologisch, we kiezen voor lokale producten en een korte keten tussen veld en bord, voor kwaliteitsvolle producten aan een eerlijke prijs en nu dus ook voor een afvalvrije markt.”