Sinds kort heeft Seizoensmaak zijn vast stek op de duurzame markt Jette Met. Dit familiebedrijf draait al vier generaties mee en besloot zich een tiental jaar geleden toe te leggen op de kleinschalige productie van seizoensgroenten.

Seizoensmaak is de naam van de boerderij van de familie Van Buggenhout uit Londerzeel. Vader Jan, zoon Matthias, dochter Katrien en vaste werknemer Eva zijn er bedrijvig in de teelt van een gevarieerd gamma groenten dat ze op kleine schaal – via de zogenaamde korte keten – verkopen. Naast de klassieke seizoensgroenten kweken ze ook speciale en ‘vergeten groenten’ zoals Oca, Yacon, flower sprouts, paarse scheutjesbroccoli, aardpeer, warmoes, schorseneer, koolrabi, pastinaak,…

Groenteteelt met respect voor de natuur

Dankzij enkele onverwarmde serres slaagt Seizoensmaak er ook in de winter en de vroege lente in een gevarieerd aanbod bij elkaar te krijgen. Hun uitgebreid gamma groenten zorgt er bovendien voor dat ze een zeer scherpe gewasrotatie kunnen aanhouden. Zo’n grote vruchtafwisseling zorgt ervoor dat ziektes en plagen minder kans hebben om te overleven. Bovendien maakt teeltrotatie de bodem ook sterker en gezonder.

Verse en pure bereidingen

Sinds dit jaar slaagt Seizoensmaak er in de kringloop volledig te sluiten. Zo maakt Katrien bereidingen van groenteresten en misvormde – en dus onverkoopbare –, maar toch smaakvolle groenten. Het resultaat zijn pure creaties zoals groentetaarten, groenteburgers, soep, groentepaté,…, allemaal vers en puur bereid zodat de smaak nog meer tot zijn recht komt. Sinds kort elke woensdagnamiddag op Jette Met…