Persbericht – 29 juni 2016  – Schepen van Publieke ruimte Bernard Van Nuffel (ECOLO-GROEN) heeft na de hevige regens van vorige week op de gemeenteraad van 29 juni 5 lopende projecten uitgelicht die concrete oplossingen voor het probleem van de overbelasting van de Molenbeek collector zullen brengen.

Naar aanleiding van de overstromingen op 23 juni in Jette, heeft de schepen van Publieke ruimte Bernard Van Nuffel tijdens de gemeenteraad een update gegeven over de werven aan de gang in Jette om de gevolgen van extreme neerslag te beperken. Deze donderdag 23 juni was er een intensiteit nooit bereikt in meer dan 150 jaar!

De schepen voor Publieke ruimte heeft 5 nieuwe projecten uitgelicht, die concrete oplossingen voor het probleem van overbelasting van het riool verzamelaar van de Molenbeek zal bieden, en dus het gevaar van overstromingen verminderen.

  1. Oprichting in 2016 -2017 van een stormwaterbassin van 200 m3 tijdens de renovatie van het Koningin Astridplein (in het kader van het bouwen van de ondergrondse parking).
  2. Nieuwe opvangingscapaciteit van 50.000 liters regenwater ter hoogte van de Laerbeeklaan door het bouwen van citernes in de Arbre Ballon en Dageraad scholen (capaciteit van 40.000 liters al gerealiseerd).
  3. Extracapaciteit van 60.000 liters ter hoogte van de nieuwe Omnisport Complex en bassin d’orage nature van 100 m3 en projet.

Deze drie werven (Koningin Astrid, Omnisport Complex en scholen Arbre Ballon/Dagerrad) zullen zorgen voor een opslagcapaciteit van 400.000 liter extra regen, die zeer nuttig zal zijn tijdens extreme regen gebeurtenissen” zegt Bernard Van Nuffel.

Naast dit extra capaciteit komen er ook op korte termijn twee grootschalige veranderingen in het waternetwerk, die de druk op de zwakke schakels sterk zal verminderen:

  1. Oprichting door Vivaqua van een collector ter hoogte van de Oude afspanning, die de overstromingsrisico in de omgeving zal beperken
  2. Opvanging van het regenwater op de Expolaan (werven tramlijn 9) voor de irrigatie van de Molenbeek en andere vijvers beheerd door Leefmilieu Brussel.

Naast deze vijf maatregelen – en in overeenstemming met het gewestelijke regenplan en de aanbevelingen van de Staten-Generaal Water Brussel, heroverweegt Jette permanent de ontwikkeling van de openbare ruimte zodanig dat er gevecht wordt tegen de bodemafdekking, aan de oorzaak van overstromingen.

 

Meer Info : Bernard Van Nuffel, schepen van Publieke ruimte –  0486/36.21.79