Fairtradegemeente is een initiatief van Magasins du Monde Oxfam en Oxfam-Wereld- winkels dat op een heel concrete manier wil bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden.

Door middel van 6 criteria speelt de campagne in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. We zetten deze 6 criteria even op een rijtje en geven meteen een stand van zaken van de fairtradecampagne in Jette.

Criterium 1:

Het lokale bestuur steunt en promoot Fair Trade. Bij vergaderingen op de gemeente krijgen de deelnemers al jaren fairtradekoffie of -fruitsap geserveerd. Ook de suiker en de speculoos op de vergadertafel zijn van eerlijke oorsprong, net als de thee. De gemeente organiseert jaarlijks een soepbar voor het personeel waar uitsluitend met fairtrade- en bioproducten wordt gewerkt en ook de Sint trekt de fairtradekaart bij zijn jaarlijkse ronde langsheen de bureaus van het gemeentepersoneel.

Criterium 2:

Minstens twee fairtrade­ producten zijn beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken. Maar liefst 11 Jetse winkels en 6 horecazaken bieden op permanente basis minstens twee fairtradeproducten aan. Je vindt ze niet alleen in de Oxfam-Wereldwinkel maar ook bij Delhaize, Colruyt, Okay, Carrefour, Aldi, biowinkel Bio Sens, Le Rayon Vert, de krantenwinkel van UZ Brussel, Origin Biomarket en BelgoPop. De horecazaken die met plezier op de fairtradekar springen, zijn: Il Cappuccino, café Eat van GC Essegem, café L’Excelsior, tearoom en bakkerij Gavilan, tearoom Librairie Jaune en het restaurant van UZ Brussel.

Wij lichten er graag enkele voor u uit:

  • Origins Bio Market:

kruidenierswinkel met lokale biogroenten en droge voeding in bulk. U vindt er een heel assortiment aan fairtradechocolade alsook FT-cacaopoeder, -smeerpasta en -wafeltjes. (Léon Theodorstraat 27)

  • Tearoom Librairie Jaune:

gezellige koffiehoek in gelijknamige boekenwinkel waar u Fairtradekoffie, -thee en -cola kan drinken. (Leopold I-straat 499)

  • BelgoPop:

nieuwkomer in Jette met een heel gamma aan lokale, duurzame producten, wijn, bier, confituur, koekjes,… en ook enkele FT-producten zoals chocolade. (Lakenselaan 25)

Criterium 3:

Lokale scholen, bedrijven, organisaties en instanties gebruiken fairtradeproducten en communiceren daarover.  Ook voor dit criterium is Jette goed vertegenwoordigd. Verschillende verenigingen en instanties, Jetse scholen, bedrijven stapten mee in het fairtradeverhaal: Ploef!, GC Essegem, KWB Jette-Laken, Maison Médicale Tournesol, Planning Familial, de Nederlandstalige en Franstalige bibliotheek. In het najaar opent het Franstalig cultureel centrum Armillaire haar fairtradebar. Daarnaast dragen ook UZ Brussel, de Erasmus Hogeschool, de VUB-campus Jette, KTA-Jette en de scholen Saint-Pierre en Poelbos hun fairtradesteentje bij.

Criterium 4:

De gemeente zorgt voor voldoende media ­aandacht, zowel lokaal als regionaal. Via Jette Info informeert de gemeente haar inwoners op regelmatige basis over alles wat met Fair Trade te maken heeft. Ook tijdens de Week van de Fair Trade krijgt eerlijke handel heel wat aandacht.

Criterium 5:

Een lokale stuurgroep neemt de nodige initiatieven om de titel Fairtradegemeente te behalen. Het is niet de bedoeling dat deze groep op zijn lauweren gaat rusten nu Jette Fairtrade- gemeente is. Naar analogie met het systeem van de Michelinsterren kan Jette gerust nog een paar fairtradesterren bijwinnen, en daarvoor zijn de inzet en het enthousiasme van de lokale actoren van deze stuurgroep van essentieel belang (zie kader). En dan is er nog altijd de jaarlijkse Week van de Fair Trade – dit jaar van 4 tot 14 oktober – waarvoor de nodige acties dienen opgezet te worden. De agenda van de driemaandelijkse vergaderingen van de stuurgroep is dus al behoorlijk gevuld.

Criterium 6:

De lokale overheid pro­moot via nieuwe initiatieven de con­sumptie en productie van duurzame voedingsproducten.  De gemeente Jette telt ondertussen tal van initiatieven die de consumptie en de productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigen: depot van biomandjes bij Ploef! en Le Rayon Vert, La Ruche qui dit oui voor onlinebestellingen, Jette Met, de wekelijkse duurzame markt op het Kardinaal Mercierplein.

Zin om mee aan de fairtradekar te trekken?  

Sluit je dan aan bij de lokale FT­stuurgroep

Jette is al enkele jaren Fairtradegemeente en timmert verder aan haar fairtradecampagne. Om de fairtradestuurgroep te versterken, is de gemeente op zoek naar vrijwilligers met een hart voor Fair Trade. De fairtradestuurgroep komt 4 maal per jaar samen en stippelt de acties voor de fairtradecampagne en de Week van de FairTrade uit. De volgende stuurgroepvergadering is voorzien in september. Geïnteresseerd? Neem dan zeker contact op met de dienst Duurzame ontwikkelingLeefmilieu via ddo@jette.irisnet.be of 02.422.31.12.