Wat kan een parlementslid nog doen om de overeenkomsten, die de Eurostadion-deal regelen, te mogen inkijken, wanneer de Minister van Begroting Guy Vanhengel en de burgemeester van Stad Brussel Yvan Mayeur elke inzage in de documenten weigeren?

Naar de rechter trekken lijkt de enige overblijvende optie voor Brussels parlementslid Arnaud Verstraete:

arnaud_verstraete_c_saskia_vanderstichele_cmykVandaag heb ik aan beide excellenties een brief gericht om hen een laatste keer te vragen om de overeenkomsten mbt het Eurostadionproject over te maken aan de onafhankelijke “Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten”. Die commissie moet dan oordelen of de overeenkomsten openbaar moeten gemaakt worden of niet. De Minister en burgemeester zijn wettelijk verplicht om die documenten over te maken, maar weigerden dit tot vandaag te doen. Daardoor komt mijn grondrecht op openbaarheid van bestuur in het gedrang en kan ik onmogelijk een normale democratische controle uitoefenen in dit dossier. Ik geef hen 1 week om de documenten over te maken,anders zie ik mij genoodzaakt om naar de rechter te trekken. Ik kan dit onmogelijk aanzien en passief toekijken.

Ik vind het jammer, eigenlijk onvoorstelbaar, dat ik zover moet gaan om gewoon mijn werk te kunnen doen.Transparantie is zo fundamenteel in overheidswerk, zeker als het over zo’n grote bedragen gaat (overheid betaalt: 125M€ uitbating stadion, 33M€ voor veiligheid, 80M€ voor parking), dat ik dit gewoon moet doen.

Wordt vervolgd…

In de pers: