Op een druk bijgewoond pannenkoekenfeest in het gemeenschapscentrum in Jette is op zondag 13 maart de Groene Pluim 2016 uitgereikt. De Groene Pluim  is een initiatief van Groen / Ecolo Jette.  De prijs gaat telkens naar een persoon  of organisatie die het afgelopen jaar veel  betekend heeft voor de gemeente Jette op cultureel, sociaal of ecologisch vlak.  Verschillende honderden mensen hebben online hun stem uitgebracht : Rode Kruis afdeling Jette heeft hierbij de meeste stemmen binnengehaald en is dit jaar dus “omwille van 100 jaar lokale inzet, gecombineerd met het actuele vluchtelingendebat » de grote winnaar. Het is al de 7de keer dat deze prijs wordt uitgereikt. 

Er waren dit jaar 3 genomineerden:

PIQ  (Projet Inter Quartier)

PIQ is een bijna 25 jaar oud project met de jongeren van het zuiden van de gemeente. Hun lokaal is gelegen in het Centre culturel Armillaire. De doelgroep zijn jongeren tussen 6 en 20 jaar, vaak uit kwetsbare gezinnen. Een ploeg animatoren, maakt werk van een divers aanbod aan activiteiten met sociale cohesie als rode draad. Deze nominatie is er één voor de jarenlange werking met kinderen en jongeren.

Rode Kruis, afdeling Jette

De Jetse afdeling van het Belgische Rode Kruis vierde verleden jaar haar 100ste verjaardag. Op de jaarmarkt, de kermis, evenementen zoals Jam in Jette, telkens weer staan vrijwilligers van het Rode Kruis paraat. Maar je kan er ook terecht in hun lokalen L. Theodorstraat, 108, voor een cursus eerstehulpverlening, bloedinzameling of het uitlenen van medisch materiaal. In de Volralstraat beheert het nationale Belgische Rode Kruis ook een centrum waar personen die asiel aanvragen terecht kunnen. Het centrum telt 88 plaatsen. We kozen voor deze nominatie omwille van 100 jaar lokale inzet, gecombineerd met het actuele vluchtelingendebat.

Comite Dupré & Co, project Ecollecto

Wijkcomité Dupré & Co is reeds jarenlang actief op het vlak van openbare ruimte en mobiliteit. Denk maar aan de actie Zone 30, enkele jaren geleden. Deze nominatie is specifiek voor het project Ecollecto, een project van collectieve compost en verschillende activiteiten op een braakliggend terrein van de NMBS. Dupré is erkend als participatieve, duurzame wijk. Het Ecollecto-project neemt pas in 2016 concrete vormen aan. De voorbereiding in 2015, met oa onderhandelingen met de NBMS, valt immers niet te onderschatten.