Persbericht Groen!

Groen! trekt op 13 juni naar de kiezer met uittredend kamerlid Tinne Van der Straeten als lijsttrekker en Bart Staes, Europees Parlementslid, als lijstduwer. De lijst wordt versterkt door lokale mandatarissen en sterkhouders uit de regio. Jean-Pierre Mayens (schepen in Hoeilaart, plaats 2), Marie-Jeanne Thaelemans (schepen in Meise, eerste opvolger), Fatima Boudjaoui (schepen in Drogenbos, plaats 3), Dirk Snauwaert (schepen in Meise, plaats 6), Luc Denys (schepen in Schaarbeek, plaats 18). Deze mensen zetten het Groen! programma elke dag in beleid om.

Op de lijst is ook plaats voor nieuw en opkomend talent, mensen die veel in petto hebben voor de volgende verkiezingen, onder andere in 2012. Onder hen tellen we bijvoorbeeld Klaas Lagrou (plaats 5), Jef Hollebecq (plaats 10), Bart Dhondt (tweede opvolger).

De kamerlijst wordt gesteund door onze huidige Brusselse Parlementsleden Annemie Maes en Elke Van den Brandt en voormalig minister en parlementslid Adelheid Byttebier. Tot slot krijgen we nog een stevig duwtje in de rug van Bert Vannieuwenhuyse, acteur bekend onder andere van gastrollen in Witse, Thuis en Flikken.

Met deze lijst, al onze kandidaten afzonderlijk en alle kandidaten samen willen we een beeld neerzetten van dialoog en integere politiek. Alleen zo kunnen we komen tot de oplossingen die dit land echt nodig heeft om een einde te maken aan de huidige impasse waar we sinds 3 jaar in verzeild zijn geraakt. Een grote staatshervorming die zowel de gemeenschappen, de gewesten als de federale staat in staat stelt om beter te functioneren is een conditio sine qua non. Het behoud van de solidariteit is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Onze voorkeur gaat naar win-win oplossingen die beide gemeenschappen in ons land ten goede komen. Een goede, sterke sociale zekerheid om ons welvaartsniveau op peil te houden is daar een concreet voorbeeld van.

Tegelijkertijd moet er nu meer werk gemaakt worden van een jobzekerheid, jobbehoud en jobcreatie. Veel te veel mensen, overal in België, verloren hun job ten gevolge van de economische crisis. Nog meer mensen leven in onzekerheid of ze hun job wel gaan kunnen houden. Groen! trekt de kaart van de toekomst, nieuwe, innovatieve sectoren kunnen zorgen voor extra jobs die niet naar het buitenland verhuizen. 6 windmolens op de Noordzee zorgden voor meer dan 1 miljoen arbeidsuren. Investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie creëren niet alleen jobs, ze maken ons ook minder afhankelijk van kernenergie en fossiele brandstoffen, zorgen voor een lagere energiefactuur, en zorgen voor minder CO2 in de lucht.

Dit impliceert een pak positieve energie die wij niet alleen in deze campagne zullen steken, maar ook zullen aanwenden vanaf 14 juni om al onze voorstellen in praktijk om te zetten. Positieve energie om er voluit tegen aan te gaan, voor een grote staatshervorming, voor jobs die blijven, voor een bestrijding van de armoede. Alleen met positieve energie kan ons land ook echt vooruit gaan.