Persbericht Groen – Ecolo

Na het zoveelste schandaal in de stad Brussel, vragen Groen en Ecolo een volledige audit. Bart Dhondt, gemeenteraadslid voor Groen: “Dit is de zoveelste aflevering in de serie van slecht bestuur en schandaal in Brussel. Wanneer kan er eindelijk schoon schip worden gemaakt? Met Groen en Ecolo vragen we een globale en onafhankelijke audit van de stad en haar vzw’s.”

Vrijdag werd bekend dat de directeur van de Brusselse vzw Gial, die de informatica van de stad beheert, zich jarenlang via een statuut van schijnzelfstandigheid hallucinante bedragen liet uitbetalen. Het contract met de man werd intussen opgezegd.

Bart Dhondt (Groen): “Maar met het ontslag van de directeur is de kous niet af: er blijven heel veel vragen. Waarom duurde het tot het auditverslag van 2017 om te beseffen dat dit geen correcte manier van werken was? Hoe kan het dat de schepenen, verantwoordelijk voor de IT-afdeling van de stad Brussel, een contract van schijnzelfstandigheid bleef goedkeuren? Hoe is het mogelijk dat de PS-MR meerderheid een positie van een extern consultant zonder transparante procedure toekende? Dit kan niet zomaar passeren.”

Bruno De Lille, Brussels parlementslid voor Groen: “En waarom heeft de stad Brussel zijn eigen IT-vzw nodig terwijl het Gewest deze dienst voor alle 18 andere gemeenten organiseert? Deze ongezonde concurrentie zorgt voor onbehoorlijk bestuur. Op het Gewest-niveau zorgen we voor meer transparantie in de instellingen en besturen. Dit is een duidelijk voorbeeld van waarom dat werk op alle niveaus moet doorgezet worden.”

Gezien deze vele vragen en de opeenstapeling van voorbeelden van slecht bestuur, eisen de groenen zo snel mogelijk een volledige en onafhankelijke audit van de stad Brussel en haar vzw’s.

Bart Dhondt (Groen): “De geloofwaardigheid van de stad staat hier op het spel. Dit is opnieuw een lelijk voorbeeld van het ‘Brussels systeem’ dat volgens zijn eigen regels werkt en aan alle democratische, ethische en wettelijke controle lijkt te ontsnappen. Het kan anders. Waar wacht Brussel nog op?”

19 FEB 2018

Contact:

Bart Dhondt
Gemeenteraadslid Ecolo-Groen
Stad Brussel
bart.dhondt@groen.be

Bruno De Lille
Parlementslid Groen
Brussel