Brussels Staatssecretaris De Lille reageert geschokt op de uitspraken van Mgr. Léonard die vandaag in de pers te lezen zijn. De Lille: “Suggereren dat AIDS een rechtvaardige straf zou zijn voor gedrag dat Mgr. Léonard afkeurt, is een kaakslag voor ieder HIV- of AIDS-slachtoffer, een onaanvaardbare verdraaiing van de werkelijkheid. Het zijn choquerende uitspraken die niet door de beugel kunnen.”

Soms is spreken zilver en zwijgen goud

De Lille is een uitgesproken voorstander en verdediger van de vrije meningsuiting. Tegelijk wijst hij op de verpletterende verantwoordelijkheid van opinion leaders in de maatschappij. Ook al is de invloed van de Kerk sterk afgenomen in het westen, toch heeft een standpunt van iemand als Léonard nog invloed in België. Om niet te spreken van de invloed van de Kerk in landen die net zeer zwaar getroffen worden door AIDS. Hij roept daarom Mrg. Léonard, en bij uitbreiding alle opiniemakers, op om stil te staan bij de gevolgen van hun woorden, ongeacht ze uit persoonlijke naam of vanuit hun officiële positie worden gecommuniceerd.

Menselijk gelaat?

“De Lille: “Zeggen wat men denkt, is één ding. Maar soms is spreken zilver en zwijgen goud. Ik ga ervan uit dat de Monseigneur intelligent genoeg is om te weten wat voor desastreuze gevolgen dergelijke uitspraken kunnen hebben. Bovendien stigmatiseert hij hiermee alle HIV- en AIDS-slachtoffers en suggereert hij dat het hun verdiende loon is. Ik ben zonder meer geschokt. Is dit het menselijke gelaat van de kerk waar hij het steeds over heeft?”