Persbericht Groen

Het picknickprotest heeft zijn eerste overwinning binnen. Groen feliciteert de initiatiefnemers die aangetoond hebben dat wakkere burgers wel degelijk het verschil kunnen maken. Maar een grote stap op het vlak van mobiliteitsbeleid is het autovrij maken van de omgeving van de Beurs op een zondagmiddag in de zomer echter niet.

Zondag konden een paar duizend Brusselaars genieten van een autovrij Beursplein en het wordt steeds beter. De actie werd internationaal opgepikt, in Luik en Namen worden gelijkaardige acties georganiseerd én nu kondigt burgemeester Thielemans aan dat hij het afsluiten van de laan voor de Beurs wel ziet zitten op zondagmiddag tijdens de grote vakantie. Een dikke pluim op de hoed van de 2000 enthousiaste picknickers.

“De beslissing van Thielemans is een overwinning voor de picknickers, maar de strijd is nog niet gestreden. Er is al een halve dag gewonnen, de 6,5 andere dagen moeten nu volgen,” aldus Bart Dhondt, tweede plaats op de Ecolo-Groen lijst Stad Brussel, “Het leven in de stad aangenamer maken is een van de uitdagingen waar we voor staan in Brussel. De picknick op zondagmiddag, moet daar het symbool van blijven en mag niet verwateren tot een attractie, want de mobiliteitsknoop wordt met die halve dag niet opgelost.”

Gezien de steun van bijna alle politieke partijen voor de picknickacties moet een autovrij Beursplein mogelijk zijn en dat voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Marie Nagy, fractievoorzitter Ecolo, en Bruno De Lille, gemeenteraadslid Groen, dienen in elk geval op de gemeenteraad een motie in om het college te vragen het verkeersvrije Beursplein nog voor oktober 2012 te realiseren. In de motie wordt er op gewezen dat het verkeersvrij maken van het Beursplein gepaard moet gaan met maatregelen die de woonwijken toegankelijk houden voor bewoners en het sluipverkeer tegengaan.