Op donderdag 23 juni vindt er in de Foyer in Molenbeek een debat plaats over ’70 jaar Italiaanse immigratie in België’. Op 23 juni is het immers exact 70 jaar geleden dat België en Italië een migratie-akkoord ondertekenden, waarbij Italiaanse mijnwerkers naar België werden gehaald in ruil voor kolen. Het debat vindt plaats op initiatief van Schepen van Nederlandstalige Cultuur Annalisa Gadaleta (Groen) en in samenwerking met vzw Foyer.

“De symbolische datum van 23 juni kan niet onopgemerkt voorbij gaan. Het is immers dag op dag 70 jaar na de ondertekening van het Belgisch-Italiaans migratie-akkoord. Met dit debat willen we de geschiedenis van de Italiaanse migratie schetsen, maar ook proberen te achterhalen of de Italiaanse migratie echt een succesverhaal is geweest. Verder kunnen inzichten over de Italiaanse  migratiestroming ons ook iets leren over andere en huidige migraties,” aldus Annalisa Gadaleta.

Sprekers op het debat zijn Johan Leman, professor emeritus in de sociale en culturele antropologie aan de K.U.Leuven, en Anne Morelli, historica gespecialiseerd in de hedendaagse geschiedenis van religies en minderheden. Ze zullen onder meer vertellen over het politiek akkoord, de migratie en de sociale situatie van de Italianen in België de afgelopen decennia.

Het debat start met de projectie van “ITALIANI IN BELGIO” (34’ – 2015) een documentaire van Marta Scocco. Na afloop van het debat wordt er een gratis lunch aangeboden.

Praktische info:

Waar: Werkhuizenstraat  25, 1080 Molenbeek

Wanneer: van 9u30 – 12u30

Reserveren verplicht: rrabau@molenbeek.irisnet.be

Gratis toegang

Facebookpagina: ‘70 jaar Italiaanse Migratie/ 70 ans de l’immigration Italienne’