Woensdag 7 juni viert de Jetse zadenbib haar eerste verjaardag. Een jaar lang al kan u in de bibliotheek terecht voor het geven, ruilen of meenemen van zaden.

De zadenbib viert feest

De hele namiddag kan u op het Kardinaal Mercierplein genieten van infostands en workshops. We kozen bewust voor deze plek en dag owv de link met Jette Met, onze duurzame producentenmarkt.

Imkers leren je alles wat je moet weten over de bijen en hun essentiële rol bij de bestuiving.

Wie wil leren composteren kan terecht bij de compostmeesters.

Inclusief een bezoek aan de buurtcompost ‘Poulet Frites Compost’. Bij de stand van de eco-ambassadeurs kom je meer te weten over het initiatief No Impact Jette en de workshops ‘telen in de stad’.

VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is aanwezig met boeken over duurzaam telen en eten en le Réseau des jardins semenciers bruxellois vertelt je alles wat je wil weten over zaden. Vanzelfsprekend kan u ook een bezoekje brengen aan onze jarige zadenbib waar bibliothecaris en vrijwilligers je tonen hoe de zadenbib werkt.

Workshops

Mijn stadsmoestuin

Creer een moestuin met recupmateriaal.

Kookatelier

Aan de slag met producten van Jette Met voor een namiddagdrink.

Stoffen beschilderen met natuurlijke verf

Verven kan ook met uienschillen of vliesbessen

Zadenbommen maken

Maak je eigen zadenbom, zodat je nadien een stukje stad kan opfleuren met bloemen, helemaal in de sfeer van guerilla gardening.

 

Nathalie De Swaef, schepen van Duurzame Ontwikkeling : « De gemeente Jette draagt, op haar niveau, bij aan de biodiversiteit. De zadenbib is een samenwerking van de dienst Duurzame Ontwikkeling en Leefmilieu en de Jetse bibliotheken. Je vindt er zaden van bloemen  of groenten. Op die manier stimuleren we niet alleen de biodiversiteit maar ook de stadslandbouw.

Zaden

Uitwisseling van zaden tussen tuiniers is een eeuwenoude traditie. Vandaag is dit veel minder evident geworden dan vroeger, maar des te noodzakelijker, als antwoord op de massa-industrie en de grote lobby’s. Met de biodiversiteit is het vandaag immers slecht gesteld. Sommige wetenschappers schatten het aantal verdwenen plantensoorten op 70% van alle soorten.

De zadenbib

Onze bib beseft dat een hedendaagse bibliotheek meer aanbiedt dan boeken of cd’s. Vrijwillgers doen de zaden in zakjes en plakken er de informatie op. Sla, courgetten, radijzen, tomaten, pompoenen en een heel gamma aan bloemen, je vindt het allemaal in je bib. Gewoon zaden meenemen mag, maar liever nog hebben we dat gebruikers op hun beurt zaden binnen brengen.

Een gediplomeerd tuinier moet je niet zijn om klant te worden bij onze zadenbib. Zin hebben in duurzame voeding en begaan zijn met de biodiversiteit is ruimschoots genoeg.