De storm rond Beenie Man en het homofoob geweld in het Brusselse is nog maar net gaan liggen of er dient zich al een volgende discussie aan. Mijn kabinet werd door het management van de Ancienne Belgique gecontacteerd in verband met het optreden van de Franse rapgroep Sexion d’Assaut, geprogrammeerd door Live Nation, dat daarvoor de zaal van de AB heeft gehuurd.

Sexion d’Assaut is ontegensprekelijk homofoob. Zo zingen ze minstens één lied waarin zonder enige schroom wordt gesteld dat het hoog tijd wordt dat homo’s voor dood op straat worden achtergelaten.

Dergelijke uitspraken overschrijden duidelijk de grens van vrije meningsuiting om zich op het illegale pad van homohaat en aanzetten tot geweld te begeven. Waar de dreiging van geweld begint, eindigt de vrije meningsuiting, waarvan de ontegensprekelijke meerwaarde net ligt in het beschermen van diversiteit. Wie dreigt deze diversiteit van denken en zijn met geweld een halt toe te roepen, kan zich dan ook niet beroepen op het principe dat ze net ondermijnen door wat ze zeggen.

Het ergste is dat deze artiesten (vorige keer reggae, deze keer hiphop) ook telkens weer hun collega’s een slechte naam bezorgen. Ik wil ook een lans breken voor de maatschappelijke verantwoordelijkheid van onze grote cultuurhuizen, zoals de AB. De AB vervult een voorbeeldfunctie: het is een van de gezichten van de Vlaamse Gemeenschap naar de buitenwereld. Een gemeenschap die de bevordering van diversiteit en de strijd tegen discriminatie hoog in het vaandel draagt.

Voorrang geven aan de commerciële logica en de groep toch laten optreden, zou dan ook haaks staan op de missie van de AB, die een pilootfunctie vervult in het promoten van Vlaamse cultuur in de wereld. Discriminatie en oproepen tot geweld horen hier dus geen podium te krijgen.

Ik heb daarom de AB opgeroepen haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en de belangen van de AB, en bij uitbreiding die van de Vlaamse Gemeenschap, voorrang te geven boven enige contractuele verplichtingen.

Bruno De Lille (Groen!) is Staatssecretaris in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest