Na anderhalf jaar werkzaamheden, is de bouw van de nieuwe gemeentelijke basisschool aan het einde van de Zaadstraat beëindigd. De school opent haar deuren in februari 2016 en past in de verhoging van het schoolaanbod in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Naast de 150 scholieren van de huidige school Tijl Uylenspiegel creëert deze nieuwe school 250 plaatsen bij. De school die de naam “De Knipoog” kreeg maakt deel uit van het netwerk BroM (Brede School Molenbeek). Dit betekent dat de school zal samenwerken met verschillende organisaties opdat de leerlingen naast de gewone lessen ook de kans krijgen om te kiezen uit een ruim aanbod aan naschoolse activiteiten.

“De knipoog  is  één van de 5 Nederlandstalige gemeentelijke scholen in Molenbeek waar we elke dag opnieuw samen ‘school maken’ en ‘goed basisonderwijs’ bieden. Dit kan dankzij de  juiste mensen, met name geëngageerde schoolteamleden, en in samenwerking met verschillende actoren”, aldus Kristien Pille van de directie. “De schoolnaam verwijst naar een knipoog naar elk kind op onze school als teken van groet, als seintje “ Ik heb je gezien!”, een vriendelijk gebaar. Een KnipOog voor de talenten van elk kind!”, verduidelijkt de directie.

Schepen van Onderwijs Annalisa Gadaleta (Groen) onderstreept het belang van goed onderwijs en voldoende plaatsen in Sint-Jans-Molenbeek. “De gemeente Molenbeek is een gemeente met een zeer jonge bevolking en telt in vergelijking met andere gemeenten zeer veel kinderen. Het is dus essentieel dat er voldoende schoolplaatsen zijn. Bovendien is het belangrijk dat we onze kinderen kwaliteitsvol onderwijs kunnen bieden waarmee we ze voldoende bouwstenen geven om hun horizon te verbreden en hun talenten te ontwikkelen. Ik ben dan ook zeer tevreden dat deze school eveneens deel uitmaakt van Brede School Molenbeek”.

“Deze nieuwe school en haar uitgebreide infrastructuur bieden kansen aan Brede School Molenbeek voor het uitbouwen van extra naschoolse activiteiten in nieuw Molenbeek. Zo krijgen de kinderen de kans hun talenten te leren kennen en verder te ontwikkelen in de buurt waar ze wonen”. Vult Evi Frans, Coördinator BroM Nieuw Molenbeek, aan.

Sinds zaterdag 9 januari vinder er in de school ook zaterdagse Ateliers van het project TADA plaats. TADA is de afkorting voor ToekomstAtelierDelAvenir en heeft als doel om leerlingen van 10 tot 14 jaar in contact te brengen met mensen uit verschillende beroepscategorieën (dokters, advocaten, ministers, …). En hen via praktijkervaringen te laten kennismaken met verschillende beroepen én hun eigen talenten.  Het project staat open voor de kinderen van alle Molenbeekse scholen

Behalve een mooi pedagogisch project is de school ook duurzaam. Het gebouw van de school is immers een voorbeeldgebouw dat voldoet aan de passiefnorm. De passiefnorm houdt in dat de school zodanig is gebouwd dat het amper energie moet verbruiken om op te warmen. Het voordeel hiervan is dat de school aanzienlijk minder energieonkosten heeft en dus geld kan besparen op haar energiefactuur.

De bouw van school werd gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap, Leefmilieu Brussel en de Gemeente Sint-Jans-Molenbeek Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest financierde de heraanleg van de schoolomgeving.

Meer info

GBS De knipoog

Zaadstraat 30

1080 Brussel

www.inschrijveninbrussel.be