Persbericht Groen

1 oktober is Wereld Vegetarisme Dag. Wereldwijd wordt op deze dag aandacht geschonken aan vleesmatiging. In ons land ligt de dagelijkse consumptie van dierlijke eiwitten meer dan twee keer zo hoog dan de om gezondheidsredenen aanbevolen hoeveelheid van 75 à 100 g. Wat, hoe en hoeveel we eten mag dan een hoogstpersoonlijke keuze zijn, toch heeft deze keuze ook gevolgen voor het leefmilieu wereldwijd. Ecolo-Groen en Jong Groen vragen daarom extra aandacht voor vleesmatiging.

Annemie Maes, Brussels parlementslid Groen: “Regelmatig kiezen voor een vegetarische maaltijd is om vele redenen een goede zaak. Sowieso is het goed voor je gezondheid. Maar het is ook goed voor het milieu, omdat veeteelt voor heel wat CO2-uitstoot zorgt en zo mee de opwarming van de aarde veroorzaakt. En het is goed voor het dierenwelzijn, omdat de dieren die we eten worden vaak in erbarmelijke omstandigheden worden gekweekt.”

Bart Dhondt, voorzitter van Jong Groen wijst erop dat vleesmatiging steeds populairder wordt. “We zien dat steeds meer mensen hun vleesconsumptie verminderen. Het feit dat ook grootwarenhuizen als Delhaize een uitgebreide keuze aan vleesalternatieven aanbiedt, maakt het voor veel mensen eenvoudiger om af en toe vegetarisch te eten. Ik hoop dat deze trend zich doorzet. Sinds vorig jaar is er ook in Brussel Donderdag Veggiedag (een initiatief van EVA vzw), dankzij de groene ministers. Dit is een actie die wil stimuleren om ten minste één keer per week lekker vegetarisch te eten, dergelijk acties zijn en blijven noodzakelijk.”

Op maandag 1 oktober laten de groenen de Brusselaars kennismaken met heerlijke vegetarische recepten.

Praktisch:
Wat: Wereld Vegetarisme Dag
Waar: Oude Graanmarkt (aan De Markten)
Wanneer: maandag 1 oktober, tussen 12u-14u