Naar aanleiding van de oprichting van de Fédération Wallonie-Bruxelles en het communautaire opbod rond het statuut van Brussel, wijst Brussels Staatssecretaris De Lille (Groen!) erop dat het Brussels Gewest geen schoonmoeders nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

De Lille: “Brussel wordt steeds opnieuw afgeschilderd als het problemenkindje dat dringend nood heeft aan een strenge ouderlijke hand. Ik geloof daar niet in: Brussel zal zijn problemen pas goed kunnen aanpakken als het volledig zijn verantwoordelijkheid kan en mag opnemen. Wij moeten een Gewest zijn, geen mini-Gewest.”

Voor De Lille is het dan ook duidelijk dat Brussel autonoom als Gewest moet kunnen functioneren, zonder dat de een of andere schoonmoeder continu zelf in de potten wil roeren: “Ik geloof niet in co-ouderschap als het op de belangrijkste economische draaischijf van België aankomt. Waarbij het grote Vlaanderen en het grote Wallonië gaan beslissen wat er met dat Brussel moet gebeuren. We zien vandaag al dat dat niet werkt.”

De Lille vraagt dat iedereen zich volwassen gedraagt. Provoceren is gemakkelijk. Een compromis sluiten is een pak moeilijker. De Lille: “Voor mij blijft alles mogelijk. Laat ons nu als volwassenen verder gaan en een compromis zoeken. Brussel, Vlaanderen en Wallonië moeten zo snel mogelijk een federale regering krijgen. Met mediastormen is niemand gediend.”