Afgelopen jaar organiseerde de gemeente Molenbeek naar aanleiding van de herdenking van ’70 jaar Italiaanse migratie’ een 25-tal activiteiten. Meer dan 20 organisaties sloten zich vrijwillig aan om de verschillende evenementen in goede banen te leiden. En over alle activiteiten heen waren er 8500 deelnemers.  Daarenboven werden naar aanleiding van de aardbevingen van afgelopen zomer in Italië ook verschillende benefietacties georganiseerd om slachtoffers te steunen. In totaal verzamelde de gemeente 3500 euro voor de slachtoffers.

De activiteiten die werden georganiseerd waren erg divers. Zowel de Italiaanse keuken, geschiedenis, muziek als cultuur werden een gans jaar in de kijker gezet. Hoogtepunten waren ongetwijfeld het Italiaans muzikaal festival Viva Musica in het Karreveld Kasteel, dat in totaal meer dan 3000 bezoekers telde. Verder was er een gesmaakt debat met professor Anne Morelli en prof Johan Leman over de geschiedenis en sociologische realiteit van Italianen in Brussel. Tenslotte werden er verschillende tentoonstellingen van Brusselse hedendaagse kunstenaars Jose Mangano en Robert Consalvo.

Ik ben zeer tevreden over de kwaliteit en het aantal activiteiten van het afgelopen jaar. Het was fijn om te zien hoeveel organisaties en verenigingen zich doorheen het jaar spontaan hebben aangemeld om hun steenetje bij te dragen. Verder was ik was echt aangenaam verrast over de mate waarin de Italiaanse cultuur echt nog leeft en aanwezig is in Molenbeek én Brussel. Tenslotte ben ik vooral geraakt door de enorme solidariteit die op gang kwam naar aanleiding van de aardbevingen in Italië. Dat was hartverwarmend ”, aldus schepen van cultuur en initiatiefneemster Annalisa Gadaleta.

Het afgelopen jaar werd de 70ste verjaardag van zogenaamde steenkool-verdrag tussen Italië en België van 1946 herdacht. In ruil voor kolen verbond Italië zich ertoe om ons land te voorzien van nieuwe arbeidskrachten. Ook in Molenbeek kwamen er verschillende Italiaanse families zich vestigen om te werken in de lokale fabrieken.

Meer info:

Annalisa Gadaleta, Schepen van Nederlandstalige cultuur

Tel: 0484 15 90 42