Persbericht Groen!

Groen! heeft een algemeen resultaat van 7 procent behaald in de federale verkiezingen. Dat is een stijging van 0,5 procent ten opzichte van 2007. De partij kan zich dus met enige trots de tweede winnaar na N-VA van deze verkiezingen noemen. ‘We danken onze leden en kiezers uitdrukkelijk, en zullen uw stem – voor positieve dialoog, voor integere politiek én voor het behoud van de sociale zekerheid – vertolken in de komende weken en maanden’, verklaart voorzitter Wouter Van Besien.

De nieuwe verkozenen in de Kamer zijn: Meyrem Almaci (Antwerpen), Kristof Calvo (Antwerpen), Wouter De Vriendt (West-Vlaanderen), Stefaan Van Hecke (Oost-Vlaanderen) en Eva Brems (Leuven). Ook senator Freya Piryns is (her)verkozen.

7167

Ook in Brussel gaan we er op vooruit. In alle Brusselse kantons behaalt Groen! meer stemmen dan in 2007 en zelfs meer stemmen dan bij de gewestverkiezingen in 2009. Ten opzichte van de andere Nederlandstalige partijen klokken we in Brussel af op 13,8% van de stemmen. In totaal kleurden 7167 Brusselaars een bolletje rood op de Groen!-kamerlijst.

Een overwinning heeft jammer genoeg ook schaduwkanten. Onze lijsttrekker uit BHV, Tinne Van der Straeten, is niet herkozen. Tinne is op drie jaar tijd uitgegroeid tot dé klimaat- en energie-experte van het parlement. Ze geldt over de partijgrenzen heen als dé referentie. Ze staat ook op 2 in de top 5 van beste parlementairen. Door apparentering met de Leuvense kieskring raakte ze niet in de Kamer. Groen! Brussels gewest moet met spijt in het hart afscheid nemen van Tinne als Kamerlid. We willen Tinne dan ook van harte bedanken voor haar fantastische werk in de Kamer.

We moeten ook afscheid nemen van Geert Lambert. ‘Met bijna twintig jaar ervaring in de politiek moet je Geert Lambert niet veel meer leren’, stond er net voor de federale verkiezingen nog in de rapporten in de pers. Geert haalde het echter (net) niet van op de tweede plaats voor de Senaat.